Trigeminal Nevralji ( Ağrılı Kasılma ), beyinden çıkan ve yüz ve çiğneme sinirlerinden olan 5. sinir yani Trigeminal sinirin çok şiddetli ağrılı bir hastalığıdır.
Ataklar halinde gelen, yüzün bir yarısında olan, çok şiddetli " elektrik çarpması " ve " şimşek çakması " şeklinde ifade edilen ağrılı bir durumdur. Ağrı genelde çene ucu, dudak kenarı ve kulak önü gibi bölgelerden kaynaklanır ve yüz yıkama, yemek yeme, diş fırçalama ve hatta konuşma gibi durumlarda dayanılmaz ağrıya sebep olur.
Arada ağrısız dönemler olabilir ama çoğunlukla başladıktan sonra tekrarlayarak ve kontrol altına alınmazsa artarak devam eder.
SebeplerSebebi bilinmeyenler.
Beyindeki kan damarlarının genişleyerek sinire baskı yapması.
Multipl Skleroz gibi sinirlerde bozulmayla giden hastalıklar.
Trigeminal sinire baskı yapabilen beyin tümörleri ( nadir ).
Diş tedavisi veya cerrahi tedavi sırasında sinirin dallarına zarar verilmesi.
TanıTrigeminal nevraljinin tanısı hastanın ağrısını tarif etmesi ve muayene edilmesi ile konur. Herhangi bir sebebe bağlı olmadan gelişebileceği gibi istenmeyen kötü bir etkenin, varsa, saptanabilmesi için mutlaka beyin MR' ı çekilmelidir.
TEDAVİ
1. İlaç tedavisi : Hastaların çoğunda uygun ilaçların kullanılması ile ağrı kontrol altına alınabilir. Ancak, Trigeminal nevralji tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkileri olabileceği için mutlaka doktor kontrolü ve önerisi ile kullanılmalıdır.
2. Trigeminal sinire radyofrekans ile ısı uygulanması : Belirli bir yaşın üstündeki hastalarda veya ameliyat olmayı reddeden hastalarda uygulanabilen bir tedavidir. Radyofrekans dalgaları ile Trigeminal sinirin problemli kısmının ağrı oluşturması önlenmeye çalışılır. Hastaların çoğunda 6 ay ile 5-6 yıl arasında değişen sürelerde fayda sağlanabilir. Ama ağrı tekrarlayabilir ve yan etki olarak da yüzde kalıcı uyuşmaya ve hissizliğe sebep olabilir.
3. Cerrahi tedavi
4.AKUPUNKTUR İLE TEDAVİ: Son yıllarda yapılan çalışmalarda trigeminal nevralji hastalığının diğer konvansiyonel tedavi yöntemlerine oranla, akupunkturla tedavisinin çok daha hızlı ve etkili olduğu gösterilmiştir. Ancak tedaviye ne kadar erken başlanırsa elde edilecek sonuçlar da o kadar başarılı olmaktadır. Ayrıca ortaya çıkan iyilik hali geçici değil kalıcı olmaktadır.