Loading...
Dr. Kasım Altıntaş

HACAMATLA İLGİLİ HADİSLER

Bu konuyla ilgili olarak Semüre b. Cündüb (r.a) demiştir ki: Ben, Peygamber Aleyhisselam'ın yanında idim. Bir hacamatçı çağırdı ve kendisinden kan alınmasını istedi. Hacamatçı da boynuzlar ve neşterler çıkardı ve kan alınacak yeri neşterin sivri ucuyla deldi. Bunun üzerine kan, yanındaki bir kaba (şişeye) dökülmeye başladı. Bu sırada Feraze oğullarından bir kimse geldi de:Ya Resülallah! Bu nedir? Niçin vücudunu bununla kestiriyorsun? diye sordu. Peygamber Aleyhisselam da: ''Bu kan aldırmaktır''buyurdu . Adamcağız bu defa: Kan aldırmak nedir? Diye tekrar sordu. Peygamber Aleyhisselam:''Kan aldırmak, insanların tedavi oldukları şekillerin en iyilerinden (en şifalılarından) dir'' buyurdu.

Yine Peygamber Aleyhisselam bir Hadis-i Şeriflerinde hacamatçıyı methederek şöyle buyurmuştur: ''Vücuttan kan alan kimse (hacamatçı) ne güzel bir insandır. Çünkü kirli kanı giderir, sırtı hafifletir, gözün görme duyusunu da kuvvetlendirir'' buyurmuştur.

"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şifa üç şeydedir: Bal şerbeti, kan aldırma (hacamat), ateşle dağlama. Ancak ümmetimi dağlamaktan menediyorum."

Gene bir başka rivayete göre "Balda, hacamat olmada şifa vardır." denmiştir." (Buhari, Tıbb 3.) " Miraçta bana; ey Muhammed ümmetine hacamat olmayı tavsiye et. Hacamatta sizin için şifa vardır demeyen meleğe rastlamadım."

 " Tedavi olduğunuz şeyler arasında en hayırlısı hacamattır.’’

" Hacamat yapan ne iyi bir kuldur. Fazla kanı giderir, beli hafifletir, gözü parlatır."

Peygamber efendimiz bizzat kendisi Ebu Taybe adında bir Haccam'a hacamat yaptırmış, başından kan aldırmıştır. Efendimizin hanımlarıda hacamat yaptırmışlardır.

Kadınların adet nedeniyle hacamata ihtiyacı yoktur görüşü yanlıştır. Adet şifayı gerektirmez, şifa için hacamat olmaları gerekmektedir.

Hz. Enes (R.A) anlatıyor: "Resûlullah Sallallahu aleyhi vesellem buyurdular ki: "Mirac sırasında yanlarından geçtiğim her cemaat bana mutlaka "Ey Muhammed! Ümmetine hacamat olmalarını emret!" demiştir."

Daha geniş bilgi için hadis kitaplarının Tıbb-ı Nebevi bölümlerine bakınız.

 

Bu sitede yer alan tüm bilgiler ve görseller kullanıcıya bilgi vermek amacıyla yazılmış ve kullanılmıştır. Ticari bir amaç barındırmaz. Doktor tavsiyesi yerine geçmez. Sadece kullanıcının bilgi alması amaçlanmıştır.

BİZE ULAŞIN

ADINIZ SOYADINIZ
TELEFON NUMARANIZ
MESAJINIZ

ÇALIŞMA SAATLERİ

  • Hafta İçi:
  • 10:00-19:00
  • Hafta Sonu(Pazar Hariç):
  • 10:00-15:00